TML-Logo

Ammattiopettajan hanke: Ohje kirjan lukemiseen


Sanna Suoranta


/ Opetusportfolio / Ammattiopettaja /

Näyttö 3: Ohje kirjan lukemiseen

TKK:ssa opetus on yleensä järjestetty seuraavasti: Kurssilla pidetään luentoja, ja oppimateriaaliksi annetaan jokin oppikirja (tai joukko artikkeleita). Teoriaosuuden ymmärtäminen testataan tentillä ja teorian käytäntöön soveltamiseksi teetetään kursseilla harjoitustöitä tai kotitehtäviä. Luennot ovat vapaaehtoisia, mutta jostain oppi on saatava tentissä pärjäämistä varten. Joskus ulkomaalaiset opiskelijat joutuvat opiskelemaan kaiken itse, sillä luennot saatetaan pitää suomen kielellä, vaikka kurssin voisi muuten suorittaa englanniksi. Oppikirjan lukemiseen itsekseen ei kuitenkaan usein anneta minkäänlaisia ohjeita, korkeintaan mainitaan mitkä sivut pitäisi kirjasta osata. Tämän näytön tarkoitus on kirjoittaa ohje Tietoliikenneohjelmistojen ja multimedian laboratorion opinto-ohjeiden kokoelmaan (ennestään on ohjeet hyvästä tentti- ja kotitehtävävastauksesta, esseiden kirjoittamisesta ja lähteiden käytöstä).

Ehkä kuulostaa hölmöltä ja kaukaa haetulta kirjoittaa ohje lukemista varten, mutta tiedon määrän lisääntyessä ja oma-aloitteisuuden oletuksen kasvaessa mielestäni moinen ohje on tarpeen.

Mitä tuli tehtyä

Kävin TKK:n henkilöstökoulutuksen järjestämän kurssin Dialogi-, käsite- ja miellekartat oppimisen työkaluina. Kurssilla käytiin läpi kolme ilmaista työkalua erilaisten karttojen rakentamiseen. Kartat toimivat hyvin oppimisen apuvälineinä, sillä ne auttavat oppijaa jäsentämään tietoaan ja siten helpottavat tiedon kytkemistä jo osattuun ja siten myös ymmärtämään opittua. Kukin näistä kartoista soveltuu hieman eri asiaan, mutta antavat siten yhdessä käytettyinä laajemman kuvan:

Kurssilla törmäsin myös mielenkiintoiseen kirjaan: Mortimer J. Adler and Charles Van Doren: How to Read a Book. Revised and Updated Edition. Simon & Schuster 1972, 426 pages. ISBN 0-671-21209-5. Jo kirjan näkemisestä ja selaamisesta syntyi idea kirjan lukemisohjeen kirjoittamisesta opiskelijoita varten. Kirja on aika vanha, mutta edelleen aivan kurantti: Kirjassa esitetään vaiheittaiset säännöt analyyttiselle lukemiselle (kuten yllä mainitulla kurssilla kerrottiin). Kirjoitin kirjan perusteella ylläolevaa listaa laajemman ohjeen, joka sisältää myös selityksiä ja tarkempia ohjeita, mitä säännöillä tarkoitetaan. Ohjeen työversio on tässä.

Lisää: ohje Tiedon haulle ja jäsentämiselle

Edellä mainitun kurssin jälkeen vetäjät pitivät toisen kurssin yhdessä TKK:n kirjaston henkilökunnan kanssa: Tiedon haku ja jäsentäminen dialogi-, käsite- ja miellekartoilla. Tällä kurssilla sitten tuo kirjanlukemisohje levisi myös tiedon hakuun ja jäsentämisen ohjeen kirjoittamiseen opiskelijoille. Ohje on tarpeen esimerkiksi seminaarikursseilla, mutta myös diplomitöiden tekijöille ja aloitteleville, muualta tuleville tutkijoille on hyödyllistä tutustua TKK:n kirjaston tiedonhakua koskeviin palveluihin, johon tämä rautalankaohje tuli laadittua. Ohjeessa käydään läpi tiedon haku ja jäsentämisprosessi, ja kerrotaan kuinka TKK:n kirjaston tarjoamia hakupalveluita ja karttatekniikoita voi käyttää apuna. Tämän ohjeen työversio on tässä.

Lopputulokset

Ohjeet on julkaistu laboratorion opinto-ohjeiden sivuilla.



Sanna Suoranta
Last modified: Thu Sep 6 12:39:30 EEST 2007