Palautejärjestelmän tekniikkaa
Toteutettu
- - Käyttäjätunnus ja tunnuskohtainen kysymyslista
- - Vastaukset haluttaessa sähköpostina
- - Kyselyn vastausten tilaus sähköpostilla
- - Suljettu kysely, tunnistus salasanalla
Tehtäviä parannuksia
- - Erilliset opastussivut
Kysymykset
Kysymyksiin liittyy attribuutteja Attribuutit: kohde (kurssi,pääaine,sivuaine,labra) tyyppi (yleinen, kurssikohtainen) laatija (nimi) Kysely Kysely on lista kysymyksiä. Attribuutit: laatija, päiväys Attribuutit kohde ja tyyppi ovat osittain päällekkäisiä. On kyseenalaista, tarvitaanko niitä molempia. Attribuutti kieli on käytössä.
Muuttujat ja niiden käsittely
Lomakkeissa voi olla eri tyyppisiä muuttujia. Numeerisista muuttujista ja joukoista, joissa on rajattu määrä vaihtoehtoja voidaan laskea tilastoja, mutta vapaamuotoista tekstiä sisältävistä muuttujista ei. Tilastointimenetelmää käytettäessä pitää tietää muuttujan tyyppi. Muuttujien nimissä käytetään kirjainkoodeja, jotka määrittelevät muuttujien tyypin. Silloin palautelomakkeiden vastauksia voidaan käsitellä automaattisesti, Palautuksia tallentava ohjelma ja tilastoja laskevat ohjelmat saavat tiedot muuttujian tyypeistä suoraan lomakkeesta. Jokaista lomaketta varten ei tarvitse kirjoittaa erikseen ohjelmaa tilastojen laskentaa varten. Samalla ohjelmalla voidaan laskea tilastoja eri kurssien lomakkeilla kerätystä datasta.Muuttujan nimi alkaa isolla kirjaimella, jonka perässä on alaviiva ja sen perässä muuttujan järjestysnumero. Kysymyksen alakohdat merkitään toisella numerolla, joka liitetään ensimmäisen perään alaviivalla erotettuna. Kirjain kertoo muuttujan tyypin. Muuttuja voi olla esim A_5 tai A_7_1. Pakollinen kysymys merkitään X-kirjaimella muuttujan nimessä ja anonyymi kysymys Z-kirjaimella.
Seuraavassa listassa on muuttujien nimeämisessä käytettävät kirjainkoodit. Niissä on tilastointiohjelmaa varten tietoa siitä, minkätyyppinen muuttuja on ja millä menetelmillä siitä lasketaan tilastoja.
- A - Tekstialue
- TN - Tekstikenttä, numeroarvo
- TS - Tekstikenttä, merkkijono
- TP - Tekstikenttä, password
- S - Monivalintalista
- C - Checkbox, valitaan joukosta yksi oikea vaihtoehto
- R - Radio, valitaan oikeat vaihtoehdot
Kysymystietokanta ja vastaustietokanta
Kun lomakkeella on laaditty kysymys, lomake lähetetään ja cgi-ohjelma tallettaa kysymykset tietokantaan. Tarvitaan kaksi tietokantaa. Yksi on yhteisiä valmiita kysymyksiä varten ja toinen opettajan itse laatimia kysymyksiä varten. Jokaista kyselyä varten tarvitaan kysymyslista, jossa on valitut kysymykset. Valitut kysymykset voidaan helposti näyttää WWW-selaimella kyselylomakkeena. Kysymystietokannasta voidaan helposti tulostaa HTML-muotoinen kyselylomake, joka sitten tallennetaan WWW-selaimella tiedostoon ja sijoitetaan WWW-palvelimelle.Kyselyn vsataukset kerätään WWW-palvelimessa toimivalla cgi-ohjelmalla tiedostoon sellaisessa muodossa, että niitä on helppo käsitellä tilastointiohjelmilla. Raportteja voidaan laskea yksittäisten muuttujien perusteella.
Kysymystietokanta
Kaikki kysymykset voitaisiin sijoittaa yhteen isoon peräkkäistiedostoon. Tämä olisi toteutuksen kannalta yksinkertaista. Kysymykset voitaisiin poimia sopivilla hakuehdoilla yhdestä tiedostosta. Kun kysymyksiä alkaa olla satoja, yhden ison peräkkäistoedoston muutosten käsittely alkaa tulla hitaaksi. Kysymykset olisi parempi sijoittaa useaan pieneen tiedostoon. Kysymykset voidaan helposti hakea valintalistaan monesta eri tiedostosta. Tämä on jo toteutettu.Kysymystietokannan tietueen kentät
Q_ATTR^ attribute=value [attribute=value] Q_TEXT^ Kysymysteksti Q_TYPE^ Tyyppi Q_NUM^ Vastausvaihtoehtojen lukummäärä Q_N^ Kysymyssarjan alakohtien lukumäärä Q_NAMES^ vaihtoehtojen nimet tekstinä, näkyy käyttäjälle Q_VALUES^ vastausvaihtehtojan arvot lomakkeessa, ohjelmalle Q_SNUM^ Kysymyssarjan alakohtien lukumäärä Q_SERIE^ alakohtien kysymystekstit attribute = string value = string string = A-Za-z[A-Za-z0-9-_] Tietueen erotinmerkkinä on formfeed \014..