Eclipsen käytön aloittaminen
Tällä sivulla on ohjeita, joiden avulla pääsee alkuun Eclipse-sovelluskehittimen käytön kanssa.
Aluksi: valitse sopiva työasema
Ennen kuin alla olevista ohjeista on hyötyä, täytyy päästä tietokoneelle, johon on asennettu Eclipse. Eclipsen kurssille sopiva versio tarvittavine lisäosineen löytyy ainakin useimmilta IT-palvelukeskuksen Linux-työasemilta, mutta ei useimmilta Windows-koneilta. Kurssilla oletetaan, että opiskelijat käyttävät Eclipseä nimenomaan IT-palvelukeskuksen Linux-koneilla tai omilla kotitietokoneillaan.
Myös Tietotekniikan opiskelijoille avoimessa Niksula-opetuslaboratorioissa on koneita, joilla on Eclipse käytettävissä, joten niitä voi mahdollisuuksien mukaan hyödyntää. Niksula ei kuitenkaan ole kurssin virallinen työskentely-ympäristö, ja voi olla, että kaikilla Niksulan koneilla ei ole kurssin tarkoitukseen sopivaa välineistöä.
Jos haluat asentaa Eclipsen ja Pydev lisäosan omaan koti-koneeseesi, katso erillinen asennusohje.
Kurssikansion luominen
Ennen kuin alat tekemään tehtäviä Eclipsessä, on syytä luoda kansio (eli hakemisto), johon voit tallentaa annetut kurssin tehtävätiedostot, luomasi ohjelmat jne. Tee siis seuraavasti:
- Päätä jokin nimi kansiolle, esim.
harkat
. - Luo kansio/hakemisto johonkin kätevään paikkaan.
Voit tehdä sen vaikkapa suoraan oman kotihakemistosi alle.
- Mikäli työskentelet monen käyttäjän ympäristössä (esim. Aallon koneilla),
on ehdottoman tärkeää asettaa käyttöoikeusasetukset siten, että muut opiskelijat
eivät pääse käsiksi tehtävätiedostoihisi. Oletusarvoisesti näin onkin, jollet ole
erikseen muuttanut kotikansiosi käyttöoikeuksia. Huolellisuudella vältät tahattomat prujaustilanteet yms.
mielipahat. Homma hoituu Linux-komentorivillä
chmod
-komennolla. Esimerkiksi:dodo ~ 51 % mkdir harkat dodo ~ 52 % chmod go-rwx harkat dodo ~ 53 %
Tässä siis luotiin kotihakemiston alle
harkat
-niminen "kurssihakemisto" ja otettiinchmod
-komennolla muilta käyttäjiltä kaikki luku-, kirjoitus- ja suoritusoikeudet pois luodusta hakemistosta.
Eclipsen käynnistäminen
- Käynnistä Eclipse:
- IT-palvelukeskuksen Linux-koneissa valitsemalla Applications -> Programming -> Eclipse
- Windowsissa tuplaklikkaamalla Eclipsen asennushakemistosta löytyvää komentotiedostoa
eclipse.exe
tai pikakuvaketta, joka osoittaa tuohon komentotiedostoon. (Voit luoda ja sijoittaa pikakuvakkeen (shortcut) esim. työpöydälle tai tehtäväpalkkiin.)
- Eclipse kysyy käynnistyessään, mitä kansiota sen pitäisi käyttää ns. työtilanaan (workspace). Valitse
työtilaksi kurssikansiosi (jonka loit edellä).
- Esiin pärähtää pienen odottelun jälkeen sinertävä sivu, jolla on "Welcome to Eclipse"-viesti. Voit sulkea tuon näkymän klikkaamalla kaartuvaa nuolta näkymän oikeassa reunassa. Tällöin esiin tulee Eclipsen varsinainen Java-perspektiivi. Kurssilla käytettävä Pydev-perspektiivi avautuu, kun luodaan ensimmäinen Pydev-projekti.
Pydevin käyttöönotto.
Pydev-lisäosa mahdollistaa Python-ohjelmien kirjoittamisen Eclipsen avulla. Otetaan lopuksi vielä tämä lisäosa käyttöön.- Pydevin asetuksissa täytyy määritellä, minne Python-tulkki on asennettu. Avaa asetusikkuna Window-valikosta kohdasta Preferences. Kirjoita asetusikkunan vasempaan yläkulmaan Python ja valitse vasemmalla olevasta listasta Interpreter - Python
- Paina oikeassa reunassa olevaa New-painiketta
- Kirjoita (älä kopioi ja liitä) avautuvan ikkunan ylempään tekstikenttään Python
- Alempaan tekstikenttään kirjoitetaan /usr/bin/python
- Lopuksi paina OK-painiketta
- Paina avautuvasta ikkunasta OK-painiketta
- Lopuksi Eclipsen asetusikkunan pitäisi näyttää suurinpiirtein tältä
- Nyt voit sulkea asetusikkunan painamalla OK-painiketta ja kaikki asetukset on määritelty!
Nyt kaikki on vihdoin valmista Eclipsen kokeilemista varten.
Projektien lataaminen Eclipseen
Sekä tämän kurssin harjoitustehtävissä että ohjelmoijan työssä muutenkin on tyypillistä, että ohjelmaa ei lähdetä kirjoittamaan tyhjästä. Sen sijaan muokataan tai laajennetaan jotain olemassaolevaa ohjelmakoodia. Kokeillaan nyt aluksi kurssin tarjoaman valmiin esimerkkiohjelman tuomista Eclipseen. Eclipsessä ohjelmaa voi tutkia, muokata ja ajaa.
Tuodaan kokeeksi työtilaan (luennoilta tuttu) Butler-projekti. Toimi seuraavasti:
- Valitse Eclipsen valikosta File -> Import... ja sitten Existing Projects into Workspace ja paina Next.
Valitse kohta Select archive file ja etsi siihen
ope2012.zip
-niminen ZIP-paketti, joka sisältää kurssin esimerkkiprojektit.- Ota ope2012.zip -paketti täältä kurssisivuilta ja tallenna se omaan kotihakemistoosi, jonka jälkeen voit hakea siitä projekteja yllä kuvatulla tavalla. Kannattaa poistaa tämä melko suuri tiedosto, kun olet ladannut siitä haluamasi projektit.
- Alemmaksi samaiseen ikkunaan ilmestyy pitkähkö luettelo erinimisiä projekteja. Valitse niistä nyt vain projekti
Butler. Paina Finish.
- Tämä toimenpide kopioi kyseisen projektin ZIP-tiedostosta tehtävähakemistoosi. Nyt myös Eclipse-ikkunan vasempaan laitaan Pydev Package Explorer-välilehdelle ilmestyy projekti Butler.
Projektin tutkiminen ja kokeileminen
Vaikka nyt aivan kurssin alussa ei vielä olekaan riittävästi tietoa ohjelmoinnista Butler-projektin toteutuksen ymmärtämiseksi, silmäillään sitä kuitenkin hieman, jotta saadaan kokonaiskuva siitä, miltä projekti Eclipsessä näyttää. Toimi seuraavasti:
- Kokeile ikkunan vasemman laidan Package Explorerin käyttöä. Huomaa, että tämä Python-ohjelma koostuu
luokista, jotka on tallennettu
.py
-päätteisiin tiedostoihin. Luokat jaotellaan usein eri pakkauksiin. Esimerkiksi Butler-projekti muodostuu luokistaUser
,Wine
,ButlerGUI
, Kaksi ensimmäistä kuvaavat ohjelman "sisuskaluja" eli viinipäiväkirjoja. Viimeinen liittyy ohjelman käyttöliittymän toteutukseen. Lisäksi projektiin sisältyy muutama kuvatiedosto, joita käyttöliittymä tarvitsee sekä pari dokumenttia (readme.html
jakierros1_tehtava2.html
), joihin palataan myöhemmin. - Silmäile luokkien Python-ohjelmakoodia. Tuplaklikkamalla luokan kooditiedoston nimeä saat kooditiedoston sisällön näkyviin.
- Käynnistä Butler-ohjelma. Python-sovellusohjelma käynnistetään sellaisesta modulista käsin, jossa on pääohjelma tai joka on merkitty käynnistysmoduuliksi tiedoston lopussa olevalla rivillä
if __name__ == '__main__':
. Butler-projektissa kyseessä on moduulibutlerGUI
, joka löytyy projektista löytyvästä src-hakemistosta, jonka sisällä on butler-paketti. Valitse tämä moduuli Package Explorerissa ja valitse sitten valikosta Run -> Run As -> Python Run. Butler-ohjelma käynnistyy erilliseen ikkunaan. (Samainen käynnistyskomento löytyy myös ns. kontekstivalikosta, jonka saa auki klikkaamalla tiedostonbutlerGUI.py
nimeä oikealla hiiren napilla.) - Avaa dokumentaatiotiedosto
readme.html
. Kurssin esimerkkiprojektien mukana on lähes aina tällainen tiedosto, joka kuvaa projektin pääpiirteissään. Nämä "readme"-tiedostot kannattaa aina lukea, kun lähtee tutustumaan uusiin projekteihin esim. harjoitustehtäviä tehdessään. - Avaa tiedosto
kierros1_tehtava2.html
. Kaikkien sellaisten kurssin esimerkkiprojektien, jotka liittyvät harjoitustehtäviin, mukana on yleensä ainakin yksi tällainen tehtävänantotiedosto, jossa kerrotaan tehtävän tavoitteet. Tässä tapauksessa kyseessä on ensimmäisen kierroksen ensimmäisen tehtävän tehtävänanto, jonka määräämät asiat oletkin jo tehnyt, jos olet toiminut tämän sivun ohjeiden mukaisesti. (Tätä ensimmäistä tehtävää ei tarvitse eikä voi palauttaa arvosteltavaksi, eikä siitä saa pisteitä.)