T-106.1210 Ohjelmoinnin peruskurssi, osa 1

Assarisivut: tehtävät

Tämä sivu on ensisijaisesti tarkoitettu kurssin assistenttien opastukseksi, mutta on kaikkien kiinnostuneiden luettavana.

Harjoitusryhmät

Assarien tärkein tehtävä on harjoitusryhmien vetäminen.

Ensimmäiset harjoitusryhmäsessiot

Ensimmäisellä harjoituskerralla opiskelijat tutustutetaan kurssin harjoitustehtävien tekemiseen ja palauttamiseen. Opetuskerran aluksi on hyvä käydä läpi seuraavat asiat.

  1. Esittele itsesi.
  2. Muistuta kurssin kotisivuista, Noppa-sivuista ja Noppa-tiedotuksen seuraamisesta
  3. Muistuta kurssin nyyssiryhmästä (opinnot.tik.ope) ensisijaisena neuvontakanavana ja IRC-kanavasta (#opinnot.tik.ope).
  4. Selitä harjoitusryhmien toiminta: eivät ole pakollisia, muissa ryhmissä vierailu on sallittua, työt tehdään suurelta osin omin päin.
  5. Kerro mikä rooli Eclipsellä on tällä kurssilla.
  6. Kerro mikä rooli Goblinilla on tällä kurssilla.
  7. Selosta tämän harjoituksen luonne: opastusta tehtävien tekemiseen ja palauttamiseen Goblinilla.
  8. Muistuta harjoitustehtävien tärkeydestä: vain harjoittelemalla oppii ohjelmoimaan (ja läpäisemään tentin).

Alkulöpinän jälkeen opiskelijoita voi kehottaa käynnistämään vaikkapa Mozillan ja hakemaan esiin kurssin kotisivuilta tehtävänantosivun. Sieltä löytyviä ohjeita noudattaen pääsee eteenpäin. Olisi suotavaa, että tässä ensimmäisessä harjoitustilaisuudessa kaikki opiskelijat saavat ainakin 1. kierroksen ekoja tehtäviä tehtyä ja pääsevät riittävästi alkuun, että heillä ei ole ongelmia viimeistellä kierrossuoritustaan omin päin.

Opastuksessa on syytä edetä hitaasti vaihe vaiheelta. Osaavat saavat toki touhuta omaan tahtiinsa, mutta hitaampia tulee pysähtyä auttamaan ennen kuin he jäävät auttamattomasti jälkeen. ("Ovatko kaikki jo päässeet tähän vaiheeseen?") Jotkut opiskelijat ovat luultavasti ihan pallo hukassa jo ensimmäisten yksinkertaisten tehtävienkin kanssa, koska opetusta on ollut tässä vaiheessa niin vähän. Heitä tietysti pitää auttaa sitäkin enemmän. Ensimmäinen tehtäväkierros on ennen muuta alkujohdattelua, ja assistentti voi halutessaan jopa kirjoittaa oikeita vastauksia kopioitaviksi taululle/kankaalle, kunhan opiskelijat ovat saaneet aikansa yrittää (toisin kuin myöhemmillä kierroksilla).

Jos aikaa tuntuu jäävän, voit esim. opastaa osaamattomia nyyssien tai IRCin käytössä.

Yleisesti harjoitusryhmäsessioista

Harjoitussessiot alkavat viimeistään akateemisen vartin virallisesta tasakellonlyömästä. Aikaisemminkin saa aloittaa (varsinkin jos ryhmässä on täyttä) mutta ei ole pakko. Varsinaista taukoa ei (105-120min) session aikana pidetä.

Ensimmäisen harjoituskerran jälkeen assistentti toimii harjoitusryhmissä ei niinkään luennoivana opettajana kuin neuvonantajana. Opiskelijat voivat tulla harjoitusryhmään tekemään haluamiaan tehtäviä omaan tahtiinsa ja kyselemään tarvittaessa apua assarilta. Jos assistentista siltä tuntuu (monet opiskelijat kyselevät samaa tms.) voi hän toki selostaa joitain asioita isompaan ääneen koko luokalle, mutta tyypillisesti hän kiertää neuvomassa opiskelijoita henkilökohtaisesti kun nämä sitä pyytävät.

Harjoituksia vedettäessä on syytä pitää terve järki kädessä. Opiskelijoiden kokemustaso on hyvin vaihteleva, mutta keskimääräinen harjoitusryhmässä käyvä opiskelija on lähes täysi ohjelmoinnin aloittelija, ja hänelle pitää selittää asiat sen mukaisesti. Erityisesti kurssin alkuvaiheessa opiskelijat saattavat tarvita neuvoja asioissa, jotka assistentista tuntuvat täysin päivänselviltä, ja jotka "on selitetty jo moneen kertaan". Kärsivällisyyttä. Kaikkien opiskelijoiden voidaan kuitenkin olettaa osaavan Linuxin käytön perusteet - lapiokurssi on esitietovaatimus, eikä sen aihepiiriin kuuluviin asioihin tule kallista harjoitusryhmäaikaa käyttää.

Jos aikaa suinkin riittää, on hyvä selittää opiskelijoille miksi asiat tehdään niinkuin tehdään, eikä vain "kirjoita tohon noin ni se toimii". Myös vaihtoehtoisten ratkaisutapojen miettiminen ja kuuleminen auttaa opiskelijoita eteenpäin. Ohjelmoinnissa ei pitkälle pötkitä ilman kiinnostusta ja oppimishalua, eikä niitä synny pelkästä kopioimisesta.

Joiltain muinaisilta kursseilta tuli aikanaan palautetta assistenttien innottomuudesta opettamiseen ja ylimielisestä suhtautumisesta sekä jopa kommentteja tyyliin "Siltä yheltä assarilta mä en oo enää edes uskaltanut kysyä mitään ku se suuttuu ku mä en ymmärrä". Tällaista asennetta toivottavasti ei tällä kurssilla esiinny.

Tehtävien tarkastamisnakit

Kurssilla on tehtävä,10.3., jota ei arvostella Goblinissa. Tämän tehtävän arvostelu jää assareiden hommaksi.

Suurin osa assareista arvostelee muutaman kymmenen tehtävän 10.3. ratkaisuina palautettua tekstipeliä. Mahdollisista muista erikoisnakeista sovitaan syyskuussa.

Tarkastuksen yksityiskohdista sovitaan erikseen mailitse.

Nyyssit ja IRC

Kaikkien assarien toivotaan seuraavan nyyssiryhmää ja vastailevan kysymyksiin mahdollisuuksien mukaan. Kurssin IRC-kanavalla hengailu on vapaaehtoista mutta kannustettavaa.

Tentinkorjaus

Tenttien korjaaminen ei kuulu assistentin perustehtäväpakettiin, vaan kutakin tenttiä korjaamaan otetaan muutama vapaaehtoinen assari, ja hommasta maksetaan erikseen. Arvostelun yhdenmukaistamiseksi kukin assari arvostelee yleensä kaikista tenttipapereista yhden tehtävän. Tentinkorjaajat myös tulosten julkistamisen jälkeen pidettävään "valitustilaisuuteen".

Tentinkorjaajat antavat pisteet tehtävistä ja kirjaavat ne tietokoneelle. Luennoija huolehtii arvosanojen määrittämisestä ja tulosten julkaisemisesta.