Ohjelmoinnin peruskurssi Y2, kurssimateriaali

Aihepiiri: "tietokannat"

Etusivulle

Aihepiiri: "tietokannat"

Älykäs reseptikirja


Toteuta ohjelma, joka ylläpitää ruokareseptikirjaa, josta voidaan kätevästi etsiä päivän ateriaksi ruokalaji joka täyttää sopivat kriteerit.

  • Ohjelman käyttäjällä on jääkaappi ja muut kaapit täynnä ruoan raaka-aineita ja tarkat ajanmukaiset tiedot siitä kuinka paljon mitäkin ainetta on varastossa. Ohjelman avulla voidaan etsiä vain ne ruokalajit, jotka voidaan valmistaa käymättä kaupassa tai ruokalajit, jotka vaativat N puuttuvaa tai osittain puuttuvaa ainetta.
  • Lisäksi voidaan hakea erityisesti reseptit jotka sisältävät tiettyjä aineita.
  • Ruoka-aineisiin voidaan liittää merkintä siitä, että se sisältää jotakin allergisoivaa tekijää. (Esim maito, kerma jne sisältävät laktoosia) Ohjelmalla tulee voida rajoittaa haku niin, että tietyssä haussa vältettäväksi halutut allergeenit jäävät pois.
  • Jotkut raaka-aineet voidaan myös rakentaa itse reseptistä kuin ruokalajit. Esim jauhelihapihvin resepti sisältää lihamureketaikinaa jolla taas on oma resepti. Vastaavasti joulutortut tehdään voitaikinasta, joka sekin on itse valmistettavissa. Jos jääkaapissa ei ole voitaikinaa, ohjelman tulee yrittää koota taikina raaka-aineista. (Huomaa että tämä tekee raaka-aineista ja tuotetuista ruoista hyvin samankaltaisia...)
  • Lienee itsestään selvää että jotkin aineet kuten munat tai sipulit ovat laskettavissa kappaleittain. Moni raaka-aine kuitenkin mitataan erilaisilla mitoilla. Kaapissa oleva jauho myös ostetaan kiloittain, mutta mitataan resepteissä desilitroissa. Tee ohjelmaasi luokka joka hoitaa kaikki muunnokset mittojen välillä. (vinkki: aineella on tiheys)

Vaatimukset

Helppo

Keskivaikea

Etusivulle