Ohjelmoinnin peruskurssi Y2, kurssimateriaali

Luku 6.1: PyQt-käyttöliittymäohjelmointi

Etusivulle

Luku 6.1: PyQt-käyttöliittymäohjelmointi

Tässä luvussa perehdymme graafisen käyttöliittymän ohjelmointiin Qt-kehitysympäristössä käyttäen Pythonia varten tehtyjä PyQt-sidontoja. Muitakin mahdollisuuksia graafisten käyttöliittymien laatimiseen on; Pythonin mukana tulee tkinter, joka on Python rajapinta Tcl/Tk -käyttöliittymäkirjastoon. Tcl/Tk:ta pidetään kuitenkin vanhanaikaisena ja sillä tehtyjä käyttöliittymiä rumina. Muita graafisia ympäristöjä kuvataan esimerkiksi sivuilla https://wiki.python.org/moin/GuiProgramming ja http://docs.python-guide.org/en/latest/scenarios/gui/.

Käytämme tässä PyQt:n versiota viisi. Keskeisiä lähdemateriaaleja ovat:

Koulun koneille on valmiiksi asennettu versio neljä, jonka dokumentaatio on PyQt4 Reference Guide. Huomaa, että PyQt4:n luokat löytyvät sivulta http://pyqt.sourceforge.net/Docs/PyQt4/classes.html. Vastaava tutoriaali on PyQt4 Tutorial, mutta siinä käytetään valitettavasti Pythonin versiota 2.

PyQt:n käyttöönotto

Ohessa on ohjeita asennukseen eri käyttöjärjestelmille.

Kerro havaitsemistasi ongelmista!

Näitä ohjeita ei ole testattu kaikilla mahdollisilla kokoonpanoilla. Jos ongelmia tulee, laita viesti osoitteella esko.nuutila@aalto.fi.

Asennus Windowsille

Lataa ja aja sopiva installer sivulta http://www.riverbankcomputing.com/software/pyqt/download.

Asennus Mac OS X:lle

Ks. http://bomilanovich.com/blog/howto-install-pyqt-on-mac-with-python-3/. Voit joutua säätämään Eclipsen asetuksia tämän jälkeen.

Asennus Ubuntu Linuxille

sudo apt-get install python3-pyqt4

Etusivulle